dyle szklane LINIT – życie ze światłem

dyle szklane LINIT – życie ze światłem

Ekspansja Muzeum Sztuki Nelsona Atkinsa łączy architekturę z krajobrazem, tworząc architekturę empiryczną. Koncepcja projektu Steven Holl Architects zakładała wprowadzenie światła dziennego poprzez dyle szklane LINIT do znajdującego się pod ziemią muzeum sztuki, stanowiąc jednocześnie przeciwwagę dla istniejącej „Świątyni Sztuki” wybudowanej w 1933 roku, gdzie zamiast dodawania masy, nowe elementy stanowią komplementarny kontrast z oryginalnym klasycznym budynkiem. Pomysł oparty został na reakcji światła ze szkłem – soczewki szklane jakimi są dyle szklane LINIT zamontowane są jako wielowarstwowe, półprzeźroczyste szkła, które gromadzą, rozpraszają i załamują światło, czasami materializując szkło jako bloki lodu. W ciągu dnia szkło wypełnia wnętrze budynku naturalnym światłem, podczas gdy w nocy oświetlenie wewnętrzne sprawia, że izolowany, piaskowany budynek szklany świeci jak latarnia, rozświetlając dodatkowo znajdujący się wzdłuż kompleksu budynków park rzeźb.

Dyle szklane LINIT reagują ze światłem tworząc nieprzewidywalne zjawiska takie jak: dyfuzja, dyfrakcja, refrakcja, odbicia, absorpcja. Sercem obiektów jest koncepcja konstrukcyjna połączona z koncepcją dystrybucji światła i powietrza: światło, które wpada do środka poprzez dyle szklane jest transportowane w dół do galerii z ekspozycją, tworząc przy tym jasny i przejrzysty nastrój, zapraszając publiczność do muzeum i zachęcając do przemieszczania się po pochylniach w kierunku galerii.

Innowacyjne połączenie krajobrazu, architektury i sztuki zostało osiągnięte dzięki ścisłej współpracy z kuratorami i artystami muzealnymi, aby osiągnąć dynamiczny i wspierający związek między sztuką i architekturą. Gdy odwiedzający przechodzą przez nowy dodatek, doświadczą przepływu między światłem, sztuką, architekturą i krajobrazem, z widokami z jednego poziomu na drugi, z wnętrza na zewnątrz.

Dla tak dużego projektu o powierzchni przeszklenia 12,000 tyś m², huta LAMBERTS wyprodukowała dyle szklane LINIT hartowane, w indywidualnym rozmiarze P40/60/7 z fakturą Solar, matt, low iron.

projekt: Steven Holl Architects
zdjęcia: Roland Halbe Architectural Photography

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *